Lactose intolerantie

november 21st, 2010

Veel mensen met Coeliakie hebben last van lactose intolerantie. Lactose is een suiker dat in melk en melkproducten voorkomt.

Lactose intolerantie wordt veroorzaakt door het ontbreken van het enzym Lactase in de dunne darm. Daardoor komt de onverteerde lactose in de dikke darm terecht waardoor gisting ontstaat, hetgeen klachten veroorzaakt.

Lactose intolerantie

Vaak wordt gedacht dat een lactose intolerantie hetzelfde is als een koemelkallergie. Dit is NIET juist. Bij een koemelkallergie reageert het immuunsysteem met antistoffen tegen bepaalde eiwitten (allergenen) in de koemelk.

Een lactose intolerantie kan tijdelijk zijn. Wanneer de darmen voldoende zijn hersteld, zou het beter kunnen gaan. Maar helaas is dit niet bij iedereen het geval.

De klachten die je hebt bij een lactose intolerantie zijn:
– een opgeblazen gevoel
– buikkrampen
– winderigheid
– diarree

Lactose zit onder andere in de volgende voedingsmiddelen:
– volle, halfvolle en magere melk, fruit- en chocolademelk
– karnemelk, yoghurt(dranken), kwark, kefir
– vla, pap, pudding, bavarois, milkshakes
– ijs bereid met melk of room, (slag)room
– zure room, crème fraiche, monchou, mascarpone
– smeerbare kaas, cottage cheese, hüttenkäse
– (melk)chocolade, diverse (glutenvrije) koekjes en repen
– (glutenvrije) taart- en gebak

Meestal is er sprake van een zogenaamde drempelgevoeligheid, hetgeen inhoudt dat een bepaalde hoeveelheid lactose geen klachten geeft. Maar let op, dit kan van persoon tot persoon en zelfs van dag tot dag verschillen!

Zure melkproducten worden in het algemeen beter verdragen.
Dit komt omdat de bacteriën in deze producten de lactose al gedeeltelijk hebben afgebroken.

Dit geldt ook voor meeste kazen die je kunt “schaven” met de kaasschaaf. Deze kazen worden meestal wél goed verdragen door mensen met een lactose intolerantie.

De klachten bij een lactose intolerantie zijn erg vervelend. Gelukkig zijn er lactosevrije alternatieven en lactase-enzymen (enzymen die helpen bij de lactose vertering) op de markt.

Lactosevrije alternatieven:
Albert Heijn verkoopt tegenwoordig van eigen merk houdbare lactosevrije melk, zowel halfvolle als volle melk!

ah-lactosevrije-melkDaarnaast kun je bijvoorbeeld eens op de site van MinusL kijken. Daar kun je zien dat de lactosevrije producten zich niet beperken tot alleen melk! Deze producten zijn vooral verkrijgbaar bij de JUMBO supermarkten en de MinusL melk én slagroom ook bij de C1000 en de melk ook bij Hoogvliet.

LET OP: niet alle MinusL producten zijn GLUTENVRIJ!

MinusL

Ondersteunende enzymen:

Om te helpen om lactose af te breken in de dunne darm zijn diverse enzympreparaten (o.a. bij de apotheek) verkrijgbaar die je in kunt nemen wanneer je lactose-houdende producten eet of welke je kunt toevoegen aan een (niet zuur) melkproduct.
Kijk voor informatie bijvoorbeeld eens op deze site bij zowel KeruTabs als KeruLac. Of vraag het eens na bij je apotheek.

Tips:
Bij o.a. de Maag-Lever-Darm-Stichting kun je nog meer uitstekende informatie vinden over lactose-intolerantie.

De meeste MinusL producten zijn (nog) niet in Nederland verkrijgbaar. Alleen wanneer er voldoende vraag naar is, bestaat de kans dat dit zal veranderen, help dus mee en vraag om lactosevrije (MinusL) producten bij je supermarkt!

Als je wilt proberen lactose weer toe te voegen aan je dieet, doe dit dan voorzichtig. Begin met kleine hoeveelheden, het liefst met zure melkproducten en bouw de hoeveelheden langzaam op. Je lichaam heeft tijd nodig om aan nieuwe dingen te wennen, luister naar je lichaam, maar geef niet te snel op…

Succes!

Share