Smokkelen met het glutenvrije dieet…
Zoals bij vele anderen is ook bij mij de diagnose Coeliakie niet meteen gesteld. Tientallen jaren liep ik rond met de meest uiteenlopende klachten, van “rode bultjes” op de typische plaatsen tot een altijd wit en moe uiterlijk…
Iedere keer als je naar de huisarts ging voor een bepaalde klacht, waren de andere klachten ook niet verdwenen, dus het lijstje met klachten groeide maar door.
Op een gegeven moment is ook door de bomen het bos niet meer te zien en weet je zelf niet eens meer wat je voornaamste klacht eigenlijk is. Voor mij was de vervelendste klacht oedeem aan mijn benen. Een klacht die je als 17-jarige niet hoort te hebben en je wilt al helemaal niet van je huisarts horen: “Ga maar steunkousen halen, je hebt ze in allerlei leuke kleuren!”
Nee, dat het bij mij zo lang heeft geduurd zou ik iedereen willen besparen. Jaren van zelfonderzoek in boeken en op internet, streng en steeds wisselend dieet, het proberen van verschillende therapie-vormen…zonder resultaat… Dit draagt allerminst bij tot een goede relatie met jezelf en je lichaam. In tegendeel, je voelt je twee aparte werelden. Je lichaam vertelt je dat er iets goed fout zit maar je hoofd wil liever de artsen geloven die je steeds vertellen dat je helemaal gezond bent.
Nu eet ik sinds 2007 “glutenvrij” en doe dit heel erg strikt. De reden dat ik zo streng ben voor mezelf is dat ik eindelijk de reden gevonden heb wat mij zo ziek maakt en dat ik er ALLES voor over heb om te zorgen dat ik me gezond voel.
De verbazing was dan ook groot dat ik na een anderhalf jaar “glutenvrij” ineens vreselijk heftig reageerde op slechts een minimale hoeveelheid gluten. Terwijl ik voor de diagnose natuurlijk “gewoon brood” at en nooit eerder zo heftig had gereageerd.
De verklaring die ik kreeg van mijn arts kwam hierop neer: “Voordat je een glutenvrij dieet volgde, was je lichaam ziek, waardoor het in een staat is van “overleven”. Je kunt niet tegen gluten maar de reactie destijds is ietwat passief te noemen, de schade aan de darmen is er echter absoluut wél. Nu ben je door het glutenvrij dieet veel gezonder (ondanks dat het zo’n vijf jaar kan duren voordat je helemaal genezen bent) en heeft je lichaam wél de kracht om zo heftig te reageren, het is vergif voor je lichaam, vandaar die enorme reactie.”
Nu moet ik wel zeggen dat een reactie voor mij relatief kortstondig is, maar wel heel heftig. Zo’n 3 à 4 dagen heb ik flink last van mijn buik en voel ik me bijzonder moe zowel lichamelijk als in mijn hoofd. Dus je wilt dit gewoon voorkomen!
Vandaar dat ik ook niet kan begrijpen dat sommige patiënten regelmatig “smokkelen” met hun dieet. Niet alleen de mensen zelf vertellen mij dit, maar ook de bediening in restaurants vertellen dat er ook gasten zijn die zeggen dat zij niet zo ziek worden van één kruimel… Je kunt begrijpen dat het verhaal van de Coeliakie patiënt die heel strikt dieet houdt omdat één kruimel al klachten veroorzaakt, in veel gevallen niet wordt geloofd, met alle gevolgen van dien…
Mijn eigen overtuiging is dat wanneer je “smokkelt” met je dieet, de dunne darm toch wordt beschadigd. Echter niet iedereen VOELT dit ook zelf werkelijk. Daarom is het ook zo makkelijk om te denken dat je regelmatig kan smokkelen, “want ik word er niet ziek van”.
De rekening die je hiervoor betaalt is echter, dat je lichaam nooit in die sterkere gezonde fase terechtkomt, waarin het écht in staat is terug te vechten. “Niets voelen” betekent zeker niet dat er geen schade is aangericht! Vergelijk het met pijn die je elke dag hebt, die “voel” je na alle jaren ook niet meer zo sterk als in het begin, het is vreemd maar “het went” een beetje.
Ons lichaam is onvoorstelbaar sterk en zit zo mooi in elkaar. Voor jezelf zou alleen het beste goed genoeg moeten zijn, dus dan denk ik gelijk GEEN GLUTEN voor een Coeliakie patiënt! Zélfs niet een heel heel klein beetje! Wat je je kunt afvragen is hoe betrouwbaar de Codex Alimentarius dan is, zou deze regel zijn gemaakt door een Coeliakie patiënt, of…?
Voor mezelf heb ik de keuze allang gemaakt, maar welke keuze maakt u voor uzelf? En welke keuze wordt er gemaakt voor de kinderen met Coeliakie…dit is het overdenken meer dan waard!
Heel veel succes met uw keuze én met het volgen van een glutenvrij dieet!
test Filed under Algemeen | Comment (0)