Tips voor snel herstel

oktober 17th, 2010

Wanneer je herstellende bent zijn je darmen natuurlijk niet in topconditie, daarom zijn onderstaande tips erg goed voor een “happy” buik:

  • Neem liever kleine maaltijden verdeeld over de dag dan een grote hoeveelheid in één keer
  • Eet langzaam en rustig
  • Kauw goed en drink niet teveel tussen de maaltijden
  • Rust na iedere maaltijd, het liefst uitgestrekt, zeker geen inspanning direct na de maaltijd!
  • Verzorg de tanden goed
  • Neem een goede Multi vitaminepil, bv. Multimax van Orthica
  • Neem extra Vitamine C ter bevordering van snel herstel
  • Gebruik Iberogastom maag en darmen te ondersteunen
  • Probeer een kuurtje Orthiflor van Orthicaom de darmflora te herstellen
  • Gebruik omega-3-vetzuren zoals Fish EPA original van Orthicavoor de onstekingsremmende eigenschappen
  • Volg onderstaand voedingsadvies

Bij een beschadigde darmwand zijn er wat voedingsmiddelen die problemen kunnen veroorzaken, deze heb ik hieronder samengevat. Natuurlijk zou de individuele gevoeligheid voor jou anders kunnen zijn, dit is een kwestie van uitproberen. Gebruik het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en verse voedingsmiddelen:

Voedingsmiddelen die je beter NIET kunt nemen als je last hebt van je buik:

  • Alcohol
  • Azijn (gebruik liever citroensap)
  • Cafeïne bevattende dranken, inclusief cafeïnevrije koffie
  • Chocolade
  • Wit van een ei
  • Fruit: aardbeien; ananas; kiwi
  • Gist
  • Groente: aubergine; peulvruchten; spinazie; tomaat; (zuur)kool
  • Kaas vooral de wat oudere kaas en schimmelkaas
  • Kruiden: allemaal, behalve de onder genoemde
  • Noten
  • Paddenstoelen
  • Rauwkost
  • Suiker
  • Soja
  • Varkensvlees
  • Vis
  • Worst (alle soorten)

Voedingsmiddelen die je wel kunt kiezen:

  • Fruit, met mate!: appel; banaan; bessen; (bos)bessen; bramen; citrusfruit; druiven; frambozen; nectarine; perzik; peer
  • Groente: aardappel; andijvie; asperges; broccoli, bloemkool; courgette; komkommer; lente-ui; mais; okra; prei; worteltjes
  • Kaas, zeer jong
  • Kruiden, met mate!: bieslook; citroenmelisse; dille; dragon; jeneverbes; knoflook; laurier; oregano;  rozemarijn, saffraan, salie.
  • Olijfolie
  • Rijst en andere glutenvrije granen
  • Room
  • Roomboter
  • Vlees,  zo vers mogelijk, maar niet teveel

Na een paar weken kun je voorzichtig proberen de andere voedingsmiddelen met kleine hoeveelheden tegelijk te introduceren.

Succes!

Share