Glutenvrij uit eten!

november 7th, 2010

Uit eten is waarschijnlijk één van de grootste uitdagingen van het glutenvrije dieet.

Het is heerlijk wanneer iemand een lekkere maaltijd voor je maakt en je daar zorgeloos van kunt genieten. Daarnaast is uit eten ook een sociale én gezellige bezigheid die ontspannend moet zijn!

Maar, de zorgen over de gekozen ingrediënten, de kans op besmetting, het “moeilijk doen” om te omschrijven wat wel en niet kan, is het allemaal wel de moeite waard? Het antwoord is JA. Zeker niet eenvoudig maar 100% de moeite waard…

Je zult echt voor jezelf op moeten komen, hetgeen niet zonder vallen en opstaan gaat en misschien moeilijk lijkt in het begin. Maar het gaat om jouw gezondheid, dus blijven oefenen!

Hier een paar tips:
• Neem vooraf contact op om te vragen of glutenvrije maaltijden mogelijk zijn en welke maaltijden dat zijn
• Stuur een email ter bevestiging, een voorbeeld vind je onderaan deze pagina
• Vertrouw niet op de bediening, maar vraag direct naar de kok en vraag door, laat je niet “afschepen” met “wees gerust, glutenvrij is geen probleem”
• Vraag ook aan de bediening of ze er rekening mee willen houden dat het glutenvrije eten niet tijdens het bedienen “wordt besmet” (denk aan mandjes brood die over je glutenvrije bord worden getild…)
• Beleefdheid en vriendelijkheid doen écht wonderen!
• Voel je niet bezwaard of opgelaten, ik weet dat dat even oefenen is, maar het gaat écht om jouw gezondheid! De meeste koks vinden het een uitdaging om iets lekkers voor je te maken en waarderen een compliment achteraf enorm! Dit helpt natuurlijk ook voor toekomstige glutenvrije gasten!
• Als je er geen goed gevoel bij hebt, leg dit dan uit en eet het gerecht vooral niet! Dat is ook oefenen, maar voorkomt wel veel ongemak
• Kijk voor meer tips én de door mij persoonlijk aanbevolen restaurants op mijn pagina Happy Gluten Free Restaurants

Voorbeeld van een email aan het restaurant:

Omdat ik Coeliakie patiënt ben volg ik een glutenvrij dieet. Een kruimel veroorzaakt bij mij al klachten.

Gluten zitten in veel voedingsmiddelen, maar vooral in meel en bloem van tarwe (durum, semolina, kamut, spelt), haver, rogge en gerst.
Ook vind je gluten in bijvoorbeeld sojasaus, bacon, marinades, bewerkt vlees, bouillon blokjes, croutons, jus, dressing en imitatie vlees/vis etc.

Veilige voeding is o.a. ongekruid en ongemarineerd vlees, vis, fruit, groente, eieren, kaas, melk, rijst, mais, soja, aardappel, bonen, quinoa, amarant, boekweit, arrowroot, teff en noten(meel).

Verder is het erg belangrijk om gluten besmetting tijdens de bereiding te voorkomen:

• Maak het eten klaar in een goed schoongemaakt glutenvrij gebied van de keuken
• De handen regelmatig goed wassen of draag schone handschoenen
• Gebruik alleen goed schoongemaakt keukengerei
• Frituur niet in olie waar gluten bevattend voedsel in is bereid
• Gril het vlees niet op dezelfde gril als gemarineerd vlees, bak het liever in een schone (gril)pan
• Pas op met aangebroken verpakkingen mayonaise, boter, mosterd, ijs etc. hier kunnen gluten in zitten door besmetting
• Lees voor het gebruik van kruiden goed de verpakking
• Bij twijfel, vraag het gerust nog een keer, liever 10x teveel vragen dan 1x te weinig

Hartelijk bedankt voor de genomen moeite en ik kijk er naar uit om alles te mogen proeven!

Succes, maar vooral GENIET! Want het kan écht! Het leukste kadootje is wel dat je als Coeliakie patiënt vaak een kijkje mag nemen in de keuken!

Share